Symposium KunstNED | Tussen kunst en kopie

KUNSTNED PRESENTEERT:
Symposium ‘Tussen kunst en kopie: namaak en vervalsing in de kunstgeschiedenis’

WANNEER? Vrijdag 13 mei
WAT? Lezingen, lunch, screening en borrel
WAAR? UvA Binnengasthuisterrein, Amsterdam: Vox-Pop (BG3) en BG2.
KOSTEN? 2 euro, inclusief lunch en koffie/thee!
WIE? Iedereen is welkom!
HOE? Koop een kaartje via de studievereniging in jouw stad:
Kanvas (Amsterdam) info@kanvasamsterdam.nl
De LKV (Leiden) assessor@delkv.nl
OSK (Nijmegen) osk1977@gmail.com
Stichting Art (Utrecht) bestuur@stichting-art.nl

Na-aperij, replica’s, namaak, kopies, vervalsing, imitatie, fraude en plagiaat. Ze komen allemaal dicht bij elkaar in de buurt, maar betekenen niet precies hetzelfde. Vrijdagmiddag 13 mei zal geheel in het teken staan van een eeuwenoud, maar nog steeds zeer actueel onderwerp in de kunstgeschiedenis: de kunstreproductie.

In 2012 zond de NTR het programma ‘Nep!’ uit, waarin kunstvervalsers aan het woord kwamen. Kortgeleden is een aflevering van Rambam verschenen waarin de grote handel in valse schilderijen van Herman Brood aan de kaak werd gesteld. Zo’n week geleden behaalden de 3D-printen van The Next Rembrandt wereldwijd het nieuws. In het najaar van 2016 verschijnt de film ‘Een echte Vermeer’ over het leven van berucht meestervervalser Han van Meegeren (1889-1947).

Waar een tijd lang een taboe heeft geheerst over ‘neppe’ kunst aan de muur is het tijd om dit onderwerp in het licht te plaatsen. Want wanneer is een kunstwerk eigenlijk ‘nep’? Waar ligt de grens tussen bonafide en malafide reproductie? En hoe zit het met de toekomst van de kunstgeschiedenis als de nieuwste technologieën een uniek kunstwerk reproduceerbaar kunnen maken? We blikken terug op de tijd waarin het kopiëren een vak op zich was, de tijd van meestervervalsers en het Han van Meegeren-schandaal. Maar ook de praktische kant zal benaderd worden: hoe gaat zo’n imitator te werk? En binnen welke lijntjes moet de restaurator werken? In welke gedaanten kan de kopiist verschijnen?

Verschillende sprekers zullen deze dag aan het woord komen en vanuit uiteenlopende hoeken deze vragen proberen te beantwoorden, tot slot zal een documentaire vertoond worden. Een gezonde lunch is inbegrepen en achteraf vindt er een borrel plaats, beiden in de kantine en op het terras van BG2!

Programma

► Owen Schumacher: programmamaker van o.a. ‘Nep!’ (2012)
INTRODUCTIE

► Michel van de Laar: restaurator (bij o.a. het Rijksmuseum), kleinzoon van kunstschilder en kopiiist Arnold van de Laar, curator tentoonstelling ‘Kopie vs. Autonomie’ (21 februari t/m 1 mei 2016).
‘KOPIEËN; MÉT EN ZONDER CRAQUELURES’

// LUNCH //

► Arjan de Koomen: docent materiaaltechnische kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.
‘DE VERVALSER ALS KUNSTHISTORICUS’

► Screening documentaire ‘ART AND CRAFT’

Houd de Facebookpagina in de gaten voor meer info over het programma!

Dit evenement is georganiseerd door studieverenigingen Kanvas Amsterdam, Stichting ART, De LKV en Organisatie Studenten Kunstgeschiedenis onder de gemeenschappelijke noemer Stichting KunstNed, in samenwerking met Vox-Pop Amsterdam.

kunstnedposter